Vissza a fõoldalra
GOMBATERMESZTÉS | LÓTENYÉSZTÉS | LIOFILIZÁLÁS | KAPCSOLAT
Plyzati tevkenysg

Gygyhats gombk termesztsi technolgijnak kidolgozsa, termszetes kivonatok fejlesztse, piaci bevezetse

Plyzati azonost: GVOP-3.3.3-05/2.-2006-01-0097/3.0

Clkitzsek

A projekt olyan korszer lelmiszerek, lelmiszer-kiegsztk ellltst clozza, amelyek gombkbl kszlnek, s egszsgvd hatsuk igazolt. Hrom olyan gombafaj termesztst s feldolgozst kvnjuk elvgezni, amelyek kzl kett egyben zletes tkezsi gombk is: tli flke (Flammulina velutipes), sngomba (Hericium erinaceum), pecstviaszgomba (Ganoderma lucidum).

A projekt sorn a folyamatos friss alapanyag ellts biztostsa vgett a gombkat magunk termesztjk le, s kidolgozzuk a termesztsi technolgijukat is. A kivlasztott gygyhats gombk egyben klnleges tkezsi rtkkel is brnak, fogyasztsuk kedvezen egszti ki a hagyomnyos nvnyi - s llati eredet lelmiszerek krt. Ellltjuk a legkedvezbb formban felhasznlhat ksztmnyeiket (szrtmny, tabletta, kivonat) s elksztjk piaci bevezetsket. A piackutatsba hazai s klfldi cgeket vonunk be.

Termesztsk fejlettebb technolgit ignyel, mint a hagyomnyosan termesztett gombk, ugyanakkor kitrsi lehetsget knl az rtkestsi gondokkal kzd gombatermeszt gazatnak. A technolgik elterjedse idvel kivltja a potencilis alapanyaggyrtk rdekldst is, hiszen a hagyomnyosan termesztett gombknl lnyegesen jobb rfekvs termkcsoportrl van sz. Az alapanyaggyrts megindulsval a klnleges gombk termesztsnek terletn hasonl pezsdls vrhat, mint az elmlt vtizedekben a laska, vagy a barna csiperke esetben.

Ezzel megrizhet a gombatermesztsben felhalmozott hazai szaktuds s infrastruktra, az gazat egszben szmotteven javulni fognak a jvedelmezsgi viszonyok. Napjainkban az eurpai piacokon megindult lengyel offenzva mg nem rinti jelentsen a klnleges - s gygyhats gombkat, ezen a terleten a magyar gombatermesztknek kedvez eslyei vannak.

Az eurpai exportpiacokon a holland (s magyar) csiperke export rszarnya cskken, helyt fokozatosan egyes kelet-eurpai orszgok (Lengyelorszg) veszik t. Jelenleg a hazai termelk a csiperke s laska gombn fell a klnleges gombk kzl mintegy vi 250 mzsa illatos gombt lltanak el vltozatos minsgben (sszehasonltsul a csiperketermels 2002-ben mintegy 13 800 tonna volt).

A Champex Kft. exportlja a hazai termeszts klnleges gombk egy rszt Nyugat-Eurpba, ahol megfelel minsg illatos gombbl ennek tbbszrse - becslsek szerint 2000-3000 tonna - is elkelne. A hazai piacon az ruhzlncok rvn ugyancsak folyamatosan bvl a klnleges gombk forgalma. A bvls legfontosabb akadlya az egyenetlen s kiszmthatatlan mennyisg- s minsg termeszts. Ennek legfbb oka a termesztsi technolgik hinyos ismerete, a korszertlen mdszerek, a gyenge minsg alapanyag.

A plyzat a termesztsi mdszerek fejlesztsvel s terjesztsvel igyekszik ezt a folyamatot felgyorstani, a gygyhats ksztmnyek ellltsval pedig szlesti a gygyhatssal is br tkezsi gombk piact.

 

 

FÕOLDAL
CHAMPEX KFT. 2002. mrcius 28.
LAP TETEJE
GOMBATERMESZTÉS | LÓTENYÉSZTÉS | LIOFILIZÁLÁS | KAPCSOLAT | E-MAIL