A projekt olyan korszerû élelmiszerek, élelmiszer-kiegészítõk elõállítását célozza, amelyek gombákból készülnek, és egészségvédõ hatásuk igazolt. Három olyan gombafaj termesztését és feldolgozását kívánjuk elvégezni, amelyek közül kettõ egyben ízletes étkezési gombák is: téli fülõke (Flammulina velutipes), süngomba (Hericium erinaceum), pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum).
A projekt során a folyamatos friss alapanyag ellátás biztosítása végett a gombákat magunk termesztjük le, és kidolgozzuk a termesztési technológiájukat is. A kiválasztott gyógyhatású gombák egyben különleges étkezési értékkel is bírnak, fogyasztásuk kedvezõen egészíti ki a hagyományos növényi - és állati eredetû élelmiszerek körét. Elõállítjuk a legkedvezõbb formában felhasználható készítményeiket (szárítmány, tabletta, kivonat) és elõkészítjük piaci bevezetésüket. A piackutatásba hazai és külföldi cégeket vonunk be.
Termesztésük fejlettebb technológiát igényel, mint a hagyományosan termesztett gombák, ugyanakkor kitörési lehetõséget kínál az értékesítési gondokkal küzdõ gombatermesztõ ágazatnak. A technológiák elterjedése idõvel kiváltja a potenciális alapanyaggyártók érdeklõdését is, hiszen a hagyományosan termesztett gombáknál lényegesen jobb árfekvésû termékcsoportról van szó. Az alapanyaggyártás megindulásával a különleges gombák termesztésének területén hasonló pezsdülés várható, mint az elmúlt évtizedekben a laska, vagy a barna csiperke esetében.
Ezzel megõrizhetõ a gombatermesztésben felhalmozott hazai szaktudás és infrastruktúra, az ágazat egészében számottevõen javulni fognak a jövedelmezõségi viszonyok. Napjainkban az európai piacokon megindult lengyel offenzíva még nem érinti jelentõsen a különleges - és gyógyhatású gombákat, ezen a területen a magyar gombatermesztõknek kedvezõ esélyei vannak.
Az európai exportpiacokon a holland (és magyar) csiperke export részaránya csökken, helyét fokozatosan egyes kelet-európai országok (Lengyelország) veszik át. Jelenleg a hazai termelõk a csiperke és laska gombán felül a különleges gombák közül mintegy évi 250 mázsa illatos gombát állítanak elõ változatos minõségben (összehasonlításul a csiperketermelés 2002-ben mintegy 13 800 tonna volt).
A Champex Kft. exportálja a hazai termesztésû különleges gombák egy részét Nyugat-Európába, ahol megfelelõ minõségû illatos gombából ennek többszöröse - becslések szerint 2000-3000 tonna - is elkelne. A hazai piacon az áruházláncok révén ugyancsak folyamatosan bõvül a különleges gombák forgalma. A bõvülés legfontosabb akadálya az egyenetlen és kiszámíthatatlan mennyiségû- és minõségû termesztés. Ennek legfõbb oka a termesztési technológiák hiányos ismerete, a korszerûtlen módszerek, a gyenge minõségû alapanyag.
A pályázat a termesztési módszerek fejlesztésével és terjesztésével igyekszik ezt a folyamatot felgyorsítani, a gyógyhatású készítmények elõállításával pedig szélesíti a gyógyhatással is bíró étkezési gombák piacát. |