Vissza a fõoldalra
GOMBATERMESZTÉS | LÓTENYÉSZTÉS | LIOFILIZÁLÁS | KAPCSOLAT
Pályázati tevékenység

 

Szárított süngomba

A süngomba szárítmánya teljes gombából készül, a kifejlett termőtest  átmérője 10-15 cm. Az érett termőtesteket szeletelés, tisztítás után 40-50 Co-on mozgó légáramban szárítják 12-16 órán át. A kész szárítmány víztartalma kevesebb, mint 10 %.    

A süngomba szárítmány a HE1 és HE2 jelű törzsek termesztéséből származik, beltartalmi összetevői a következők:

Beltartalmi paraméterek*

HE1

HE2

Nyerszsír (%)

0,81±0,09

0,74±0,1

Fehérjetartalom (%)

1,06±0,13

1,21±0,18

Hamu (%)

0,66±0,05

0,42±0,07

Nedvesség (%)

90,98±0,2

89.2±0,2

Nyersrost (%)

0,47±0,02

0,56±0,01

 

Szénhidrát

6,02

6.71

* Az adatok friss gombára vonatkoznak. Mivel a gomba nedvességtartalma szárítás során 10% alá csökken, a fenti értékek a szárítmányban 9-10 szeresére növekednek. A fehérjetartalom így eléri a 10-12%-ot, ami megfelel a zöldségek átlagos fehérjetartalmának.

Fehérje tartalma biológiailag értékes, aminosav összetétel kiegyensúlyozott. A szárítmány fémzárolt kiszerelésben egy évig is eltartható. Felhasználás előtt célszerű áztatni egy ideig, mert víztartalmát lassan nyeri vissza. Étkezési célú felhasználása során is érdemes egy ideig nedvesen pihentetni. Készíhető belőle mártás, pástétom, de felhasználható főtt, sült husok ízesítésére, főzelékek gazdagítására. A szeletelt, szárított süngomba kíváló húspotló, rántva, sütve egyaránt elkészíthető.  

Liofilizált süngomba

A süngomba liofilizálásakor 2- 2.5 cm-es darabolt gombát használnak. A tisztított, majd mélyhűtött  termőtest darabok 40-50 Co- ra felfűtött rácsokon vákumban 12-16 óra alatt adják le víztartalmukat. 
A liofilizált süngomba a HE1 és HE2 jelű törzsek termesztéséből származik, víztartalma 4%. Beltartalmi összetevői a következők:

Beltartalmi paraméterek*

HE1

HE2

Nyerszsír (%)

0,81±0,09

0,74±0,1

Fehérjetartalom (%)

1,06±0,13

1,21±0,18

Hamu (%)

0,66±0,05

0,42±0,07

Nedvesség (%)

90,98±0,2

89.2±0,2

Nyersrost (%)

0,47±0,02

0,56±0,01

 

Szénhidrát

6,02

6.71

* Az adatok friss gombára vonatkoznak. Mivel a gomba nedvességtartalma a liofilizálás során 4%-ra csökken, az adott összetevők aránya sokszorosára növekszik. A fehérjetartalom így eléri a 22 - 23%-ot, ami meghaladja a zöldségek átlagos fehérjetartalmát.

Fehérje tartalma biológiailag értékes, aminosav összetétel kiegyensúlyozott. A szárítmány fémzárolt kiszerelésben egy évig is eltartható. A por alakú liofilizált gomba gyorsan visszanyeri víztartalmát, állaga, íz – és aroma összetevői hasonlítanak a friss gombáéra. Készíthető belőle mártás, pástétom, de felhasználható főtt, sült húsok ízesítésére, főzelékek gazdagítására. A szeletelt, szárított süngomba kiváló húspótló, rántva, sütve egyaránt elkészíthető.  

Liofilizált pecsétviaszgomba                                    

A pecsétviaszgomba liofilizálásakor 2- 2.5 cm-es darabolt gombát használnak. A tisztított, majd mélyhűtött  termőtest darabok 40-50 Co- ra felfűtött rácsokon vákuumban 12-16 óra alatt adják le víztartalmukat.  
A liofilizált pecsétviaszgomba a PV1 és PV2 jelű törzsek termesztéséből származik, víztartalma 4%. A friss gomba beltartalmi összetevői a következők:

Vizsgált
jellemző
(m/m%)

Pecsétviaszgomba
(Ganoderma lucidum)PV2

Pecsétviaszgomba
(Ganoderma lucidum)PV1

Nedvesség

71,53±0,07

71,53±0,07

Nyersfehérje

4,31±0,15

4,31±0,15

Nyerszsír

0,83±0,06

0,83±0,06

Hamu

0,31±0,03

0,31±0,03

Nyersrost

11,1±0,3

11,1±0,3

Szénhidrát

11,92

11,92

 

 

 

 

 

A pecsétviaszgomba étkezési célra nem használható, szárított, vagy liofilizált készítményeit teaként fogyasztják. A tea elkészítésénél az általánosan használt arány 1 evőkanál/ 1 liter tea. Mivel a gomba fás állagú rosszul nedvesedik, alaposan el kell keverni forrásban lévő vízzel, majd 1 óra állás után lehet szűrni.

Az így elkészült tea napokig eláll szobahőmérsékleten is, hűtőszekrényben tárolva hetekig fogyasztható. Ízesíthető cukorral, mézzel, citromlével.

Liofilizált téli fülőke

A téli fülőke liofilizálásakor 2- 2.5 cm-es darabolt gombát használnak. A tisztított, majd mélyhűtött  termőtest darabok 40-50 Co- ra felfűtött rácsokon vákumban 12-16 óra alatt adják le víztartalmukat. 
A liofilizált téli fülőke az FV0076 és FV0075 jelű törzsek termesztéséből származik, víztartalma 4%. Beltartalmi összetevői a következők:

Beltartalmi paraméterek

FV0076

FV20075

Nyerszsír (%)

1,35

1,60

Fehérjetartalom (%)

25,98

22,78

Hamu (%)

6,88

6,35

Nedvesség (%)

7,05

5,45

Nyersrost (%)

14,21

10,32

Fehérje tartalma biológiailag értékes, különösen magas lizin tartalma miatt. A liofilizált gomba fémzárolt kiszerelésben egy évig is eltartható. Felhasználás előtt a liofilizált gomba könnyen, gyorsan visszanyeri nedvességtartalmát, állaga közel áll a friss gombáéhoz. Por alakban is gyorsabban nedvesedik, mint a szárított készítmények. Ízét, aromaanyagait is megőrzi. Készíhető belőle mártás, pástétom, de felhasználható főtt, sült húsok ízesítésére, főzelékek gazdagítására. A liofilizált téli fülőkéből mindazok az ételek (például leves, pörkölt) elkészíthetők, melyeket szegfűgombából szokás főzni.

Pecsétviaszgomba szárítmány                                   

A pecsétviazsgomba  szárítmánya teljes gombából készül, a kifejlett termőtest  átmérője 10-15 cm. Az érett termőtesteket darabolás, tisztítás után 40-50 Co-on mozgó légáramban szárítják 12-16 órán át. A kész szárítmány víztartalma kevesebb, mint 10 %.

A pecsétviazsgomba szárítmány a PV1 és PV2 jelű törzsek termesztéséből származik. A friss gomba beltartalmi összetevői a következők:

Vizsgált
jellemző
(m/m%)

Pecsétviaszgomba
(Ganoderma lucidum)PV2

Pecsétviaszgomba
(Ganoderma lucidum)PV1

Nedvesség

71,53±0,07

71,53±0,07

Nyersfehérje

4,31±0,15

4,31±0,15

Nyerszsír

0,83±0,06

0,83±0,06

Hamu

0,31±0,03

0,31±0,03

Nyersrost

11,1±0,3

11,1±0,3

Szénhidrát

11,92

11,92

 

 

 

 

 

 

Szárított téli fülőke

A téli fülőke szárítmánya teljes gombából készül, a tönk 4-8 cm. hosszú, a kalap átmérője 2-3 cm.. Az érett termőtesteket , tisztítás után 40-50 Co-on mozgó légáramban szárítják 12-16 órán át. A kész szárítmány víztartalma kevesebb, mint 10 %.    
A téli fülőke szárítmány két különböző törzs (FV0076 és FV0075) termesztéséből származik, beltartalmi összetevői a következők.

Beltartalmi paraméterek

FV0076

FV0075

Nyerszsír (%)

1,35

1,60

Fehérjetartalom (%)

25,98

22,78

Hamu (%)

6,88

6,35

Nedvesség (%)

7,05

5,45

Nyersrost (%)

14,21

10,32

Fehérje tartalma biológiailag értékes, különösen magas lizin tartalma miatt. A szárítmány fémzárolt kiszerelésben egy évig is eltartható. Felhasználás előtt a szárítmányt célszerű áztatni egy ideig, mert víztartalmát lassan nyeri vissza. Étkezási célú felhasználása során is érdemes egy ideig nedvesen pihentetni. Készíhető belőle mártás, pástétom, de felhasználható főtt, sült husok ízesítésére, főzelékek gazdagítására. A teljes gomba szárítmányából mindazok az ételek (például leves, pörkölt) elkészíthetők belőle, melyeket szegfűgombából szokás főzni.


 

 

FÕOLDAL
CHAMPEX KFT. 2008. február 22.
LAP TETEJE
GOMBATERMESZTÉS | LÓTENYÉSZTÉS | LIOFILIZÁLÁS | KAPCSOLAT | E-MAIL