Vissza a fõoldalra
GOMBATERMESZTÉS | LÓTENYÉSZTÉS | LIOFILIZÁLÁS | KAPCSOLAT
Plyzati tevkenysg
FÕOLDAL

 

A pecstviaszgomba termesztse

A pecstviaszgomba termesztsi technolgijt egy kutatsi projekt (GVOP-3.3.3-05/2.-2006-01-0097/3.0) keretben dolgoztuk ki. Termesztshez Magyarorszgon nem gyrtanak zemi mretekben alapanyagot, az alapanyag gyrts feltteleinek kialaktsa folyamatban van, megjelense 1-2 v mlva vrhat a hazai piacon. Ezrt a gomba termesztst egyelre azoknak ajnljuk, akik steril technolgival is rendelkeznek.

1. Alapanyag gyrts

A pecstviaszgomba jl nvekszik cellulz tartalm hulladkokon, a j minsg kemnyfa, vagy puhafa frszpor s forgcs a legklnbzbb arnyokban alkalmazhat. A fenyflk faanyagt nem kedveli. A forgcs minimlis arnya 1/5 rsz, ami az alapanyag laztshoz, a j oxign elltshoz elengedhetetlen. Egysges alapanyagknt jl bevlt a kukoricacsutka rlemny, melynek szemcsemrete legalbb 4-5 mm. Mindkt alapanyag nitrognben szegny, ezrt a keverkhez magas nitrogn tartalm adalkot (dst) kell adni legalbb 5-10 % mrtkben. Dstknt jl bevlt a bza - s zabkorpa, valamint zab tartalm tpok, napraforg hulladk.

A pecstviazsgomba jl ellenll mindenfle fertzsnek, ezrt a dsts lehet ennl nagyobb mrtk is. Az alapanyaghoz sterilizls eltt tiszta csapvzet adunk gy, hogy a vgs nedvessg tartalom elrje a 60%-ot. Pldul 10 kg alapanyaghoz 10 liter vzre van szksg. Valjban 15 liter lenne a szmtott vzmennyisg, de a frszpor s forgcs sajt nedvessgtartalmval is szmolnunk kell. A nedvests fontos rsze az alapanyag ellltsnak: az alapanyagbl nem vlhat ki vz az lls sorn, mert ez rontja a nvekeds feltteleit, s fertzds forrsa is. A jl nedvestett alapanyagban kzzel nem rezhet a folykony vz, llaga nedves s morzsalkony. Az idelis nedvestst minden alapanyagra ksrletezssel kell meghatrozni.
Az alapanyagot ezutn zskokba osztjuk szt, melyeket lezrs utn sterilizlsnak vetnk al.

A sterilizls nem sz szerint rtend, helyesebb csraszm cskkentsrl beszlni, mert mg az intenzv hkezelst is tlli a sprk egy rsze. A sterilizls ajnlott felttelei: 112 Co, 1,2 atm, 1 ra. A kezels idtartama a zskok elhelyezstl fgg: a zsfoltan rakott zskok kzt nem ramlik kielgten a gz s a meleg leveg, ezrt azok belsejben nem rjk el a kvnt hfokot. Az idelis idtartamot ksrletezssel kell meghatrozni.

Minsgi kvetelmnyek

Forgcs, frszpor: mindkt komponens lehet kemnyfa (tlgy, bkk), vagy puhafa (nyr) eredet, friss, vilgos szn, szennyezdstl (egyb hulladk, pensz stb.) mentes. A vz legyen ivvz minsg, tiszta, 10-30 Co-os. Az adalkok elrs szerint troltak, frissek legyenek. Ez a gomba tri el legjobban a klnleges gombk kzl a konkurrenseket, fertzdst, ezrt alapanyaga gyengbb minsg sszetevkbl is elkszthet, ilyenkor azonban elnylhatnak idben a termeszts egyes fzisai, s cskkenhet a teljes hozam.

2. Csragyrts

Pecstviaszgomba csrt Magyarorszgon Szili Istvn csragyrt s Klmn Gbor termeszt llt el, ezen fell a fenti projekt keretben ksrleti mennyisgben az ELTE Nvnylettani s Molekulris Nvnybiolgia Tanszken termeltek meg.

A pecstviaszgomba szemcsra alapanyaga friss, szraz, tiszta bzaszem, melyhez kmrt mennyisg vizet adunk, majd 50-60 Co-on megfzzk. Mivel a szemek vztartalma eltr, a szksges mennyisg vizet gy mrhetjk ki, hogy egy kevs szemre adott mennyisg vizet adunk, megfzzk, s meghatrozzuk a duzzads sorn felvett mennyisget. A fzs utn gipszet kevernk hozz, amg teljesen szraz, perg nem lesz. Ekkor zrt ednyben sterilizljuk (120 Co, 1.2 atm.), majd steril krlmnyek kztt beoltjuk. Ennek egyik mdja, az elzetesen tszvetett faplcval trtn olts.

A mdszer elnye, hogy a faplca tszvetse sorn felgyorsul a gomba enzimeinek termeldse s a szem teljes tszvdse is hamarabb lezajlik. A beoltott csrt 22-26 Co -on tartjuk mindaddig, mg teljesen t nem szvdik. Az tszvets kzben a trolednyt alaposan trzzuk legalbb ktszer. A pecstviaszgomba szemcsra tszvetsi ideje idelis krlmnyek kztt 20-25 nap. Ez az id a beoltsi arnytl is fgg, ez az tszvetsi id 1 plca/ 5 liter szem arnyra rvnyes. A csra beolthat mr tszvetett szemmel, vagy folydkkultrval is, ilyenkor az 1dl/5 liter arnyt hasznljuk.

Lnyegesen drgbb, de kvl csra alapanyag a kles s az rpa, melyekbl a fenti mdszerrel eredmnyesen llthatunk el szemcsrt. A klescsra aprbb szem, gy jval kevesebbet kell belle tovbb oltsra elhasznlni. A steril alapanyagon termesztett klnleges gombk (shiitake, tli flke, nameko tkegomba, sngomba, pecstviaszgomba) becsrzsi arnya ltalban 10%, a pecstviaszgomba esetben elegend 2-3% klescsra, ill. 5-6% gabona szemcsra.

A pecstviaszgomba rendkvl ellenll, kemny, nemezes micliumot kpez, a tlrett csrt nehz sztvlasztani beolts eltt. Ezrt a csragyrts optimlis idejt tartsuk be, ne vrjuk meg, amg a miclium matt fehr szne teljesen elbortja a szemeket, s mindig idben rzzuk t. A szemcsra tszvds vgt az jelzi, amikor eltelik az tszvds szoksos ideje. Ez az id az alkalmazott trzs nvekedsi erjtl, s fleg a csragyrts sorn alkalmazott hmrsklettl fgg. Magasabb hmmrskleten (25-28 Co -on) ez az id 15-16 nap is lehet.

Minsgi kvetelmnyek

A gabonaszem felletn a trols sorn egyre tbb a szennyezds - elssorban a penszgombk kitart kpletei veszlyforrsok - ezrt hasznljunk lehetleg lgszraz, friss, tiszta szemet. A termesztzskot, szrket csak egyszer hasznljuk. A steril szem a legknnyeben fertzd alapanyag, ezrt az oltst vgezzk steril flkben, vagy szrt leveg ramban. Minden szemcsra irnt kt fontos kvetelmnyt tmaszt a termeszt: legyen letkpes, szennyezstl mentes, s perg llag. Ez utbbi felttel teljestse a pecstviaszgomba esetben nehz a fentiekben lertak miatt. A szencsrt ezrt helyezzk hidegre, vagy hasznljuk fel a miclium teljes kifutsa eltt! J megolds frszpor csra ellltsa, ez azonban fejlettebb, steril gyrtsi, adagolsi technikt kvn.

3. tszvets

Az 1. pontban ellltott alapanyagot 3-5 % szemcsrval oltjuk be sterilen gy, hogy a szemek bennssgesen elkeveredjenek a frszpor/forgcs eleggyel. Az olts utn az tszvets idelis hmrskletn (22-28 Co) troljuk mindaddig, mg a miclium az alapanyagot teljesen t nem jrja. Mivel a pecstviaszgomba az tszvets vgn krget, ltermtesteket kpez, ezt az idt semmikpp ne vrjuk be, akkor fordtsuk termre, amikor a miclim bevonat teljes, de mg tlnyomrszt szrksfehr szn.

Minsgi kvetelmnyek

Az tszvet helyisget rendszeresen tiszttsuk, ferttlentsk. Az elfertzdtt zskokat haladktalanul tvoltsuk el az tszvet helyisgbl. A jl tsztt blokk egysges, szrksfehr szn, rugalmas. Az tszvetst zrjuk le (fordtsuk termre), a primordiumok (termtest kezdemny: fehr gmbk) megjelensekor, ne vrjuk meg l-termtestek, miclium felfutsok kialakulst!

4. Letermeszts

Az tszvetett zskokat olyan termeszt helyisgbe visszk t, ahol a krnyezet a lehet legkisebb fertzsi veszlyt jelent, azaz tiszta, s szennyezds mentes. A termeszts sorn gombnk rintkezik a helyisg levegjvel, s br a pecstviaszgomba jl ellenll mindenfle fertzsnek, clszer a terhelst minl kisebbre cskkenteni. A termrefordts abban ll, hogy a zskok fels oldalt eltvoltjuk, a blokk fels oldala teljesen nyitott lesz. Az gy kialakult blokkokbl falat rakhatunk, szoros illesztssel. A blokk felsznn elszr szarvacskk, majd - megfelel oxignellts esetn - a taplkra jellemz vltozatos formj kalapos termtestek jelennek meg.

A pecstviaszgomba termtestkpzse folyamatos, lass. Szedsre rettnek akkor tekintjk, ha a kalap szln lv fehr zna eltnik, elszinezdik. A termhullmok kztti nedvests nem kockzatos, de a nedvest lbe mindenkpp tegynk ferttlentszert. A pecstviaszgomba felletn vztaszt kreg alakul ki, - a shiitake-hoz hasonlan - ami megnehezti a nedvessg ptlst. Ezrt a termhullmok kztt egy rn t leslyozva merteni kell 1-2% hypot, vagy ms, krnyezetbart ferttlentszert tartalmaz vzben. A merts utn vrjuk meg, mg a blokk enyhn megszrad, s ezutn vigyk vissza a letermeszt helyisgbe.

Minsgi kvetelmnyek

A letermeszt helyisget telepts eltt ferttlentsk, tartsuk tisztn. A termrefordtskor, szedskor keletkez hulladkot azonnal tvoltsuk el. A szellztetssel bejut leveg legyen tiszta, pormentes, ha szksges szrjk. Ha a termesztfelleten tbbfle gombt termesztnk vlasszuk el az egyes helyisgeket egymstl, elzzk meg az tszennyzst. A fertzsi forrsok a leggondosabb kezels mellett is jelen vannak, ami az egyik gomba termesztsnl httrbe szorul, egy msik gombafajnl komoly fertzdst okozhat. A pecstviaszgomba kpes a Trichoderma (zldpensz) fajokkal is megbrkzni, de a penszsprk ilyenkor komoly krokat okozhatnak egyb, a kzs lgtrben termesztett gombknak. Ha a termtestek zmmel szarvacska formjak, fokozzuk a lgcsert, gyelve kzben a minimlisan szksges 60% rH pratartalomra.

5. Szeds, trols, forgalmazs

Mivel termhullmai elnyjtottak, clszer kzvetlenl a felhasznlskor szedni, mskpp jelents slyvesztesget szenved. Knnyen szrad, szrtmnya rendkvl szvs. Jelenleg kis mennyisgben import ksztmnyek (szrtmny, rlemny, kivonat) formjban elrhet Magyarorszgon is.

Minsgi kvetelmnyek

Friss gombaknt nem jelenik meg a piacon, mivel gygyhatsrt termesztik. Elvrhat fogyaszti igny lenne, hogy hatanyag tartalmrl objektv adatokat kapjon a fogyaszt, gygyhatst pedig hazai klinikai vizsglatokkal kellene altmasztani. A teljes gombbl kszlt szrtmnyok az egszsgre nem rtalmasak, kedvez lettani hatsukat a hazai fogyasztk is tapasztaltk.

sszefoglal tblzat

Alapanyag gyrts

sszetevk

Forgcs,

frszpor,

Korpa
(vagy szem, vagy tp, vagy napraforg hulladk)

Kezels:
112 Co, 1,2 atm, 1 ra.

Csragyrts

sszetevk

Szem:
Bza, rpa, triticale, kles

Adalk:
Gipsz, bcsi fehr

Kezels:
Olts: steril flkben, vagy steril lgramban
sszerzs: legalbb ktszer

Hmrsklet: 22-28 Co trzsfgg

tszvets

Kezels: ferttlentett helyisgben, szrt levegben

Paramterek (T,rH, lgcsere): 22-28 Co, 60-70%. 1-2/nap

Letermeszts

Termre fordts: blokk megnyitsa fell, megvilgts, lgcsere fokozsa (1-2/nap)

Termhullmok szma: 3-5

Paramterek (T,rH, lgcsere): 22-28 Co, 60-70%. 1-2/nap

A tli flke termesztsi technolgija

A tli flke termesztsi technolgijt egy kutatsi projekt ("Gygyhats gombk termesztsi technolgijnak kidolgozsa, termszetes kivonatok fejlesztse, piaci bevezetse" - GVOP-3.3.3-05/2.-2006-01-0097/3.0) keretben dolgoztuk ki. Termesztshez Magyarorszgon nem gyrtanak zemi mretekben alapanyagot, azt egyelre a termesztnek kell ellltania.

1. Alapanyag gyrts

A tli flke jl nvekszik cellulz tartalm hulladkokon, a j minsg kemnyfa frszpor s forgcs a legklnbzbb arnyokban alkalmazhat. A forgcs minimlis arnya 1/5 rsz, ami laztja az alapanyagot , javtja az oxign elltst. A cellulz nitrognben szegny, ezrt a keverkhez magas nitrogn tartalm adalkot (dst) kell adni legalbb 5-10 % mrtkben. Dstknt jl bevlt a bza - s zabkorpa, zab tartalm tpok s kles. Az alapanyaghoz sterilizls eltt tiszta csapvzet adunk gy, hogy a vgs nedvessg tartalom elrje a 60%-ot. Pldul 10 kg alapanyaghoz 10 liter vzre van szksg. Valjban 15 liter lenne a szmtott vzmennyisg, de a frszpor s forgcs sajt nedvessgtartalmval is szmolnunk kell.

A nedvests fontos rsze az alapanyag ellltsnak: az alapanyagbl nem vlhat ki vz az lls sorn, mert ez rontja a nvekeds feltteleit, s fertzds forrsa is. A jl nedvestett alapanyagban kzzel nem rezhet a folykony vz, llaga nedves s morzsalkony. Az idelis nedvestst minden alapanyagra ksrletezssel kell meghatrozni.
Az alapanyagot ezutn zskokba osztjuk szt, melyeket lezrs utn sterilizlsnak vetnk al.

A sterilizls ajnlott felttelei: 112 Co, 1,2 atm, 1 ra. A kezels idtartama a zskok alakjtl s elhelyezstl is fgg: a zsfoltan rakott zskok kzt nem ramlik kielgten a gz s a meleg leveg, ezrt azok belsejben nem rjk el a kvnt hfokot.

Minsgi kvetelmnyek

Forgcs, frszpor: mindkt komponens kemnyfa eredet (tlgy, bkk), friss, vilgos szn, szennyezdstl (egyb hulladk, pensz stb.) mentes legyen. A vz ivvz minsg, tiszta, 10-30 Co-os. Az adalkok elrs szerint troltak, frissek legyenek. A klest (vagy egyb szemet) bekevers eltt fzni, tiszttani kell a csragyrtsnl lert mdon.

1. Csragyrts

Tli flke csrt Magyarorszgon Szili Istvn csragyrt s Klmn Gbor termeszt llt el, ezen fell a fenti projekt keretben ksrleti mennyisgben az ELTE Nvnylettani s Molekulris Nvnybiolgia Tanszken termeltek meg.

A szemcsra alapanyaga friss, szraz, tiszta bzaszem, melyhez kmrt mennyisg vizet adunk, majd 50-60 Co-on megfzzk. Mivel a szemek vztartalma eltr, a szksges mennyisg vizet gy mrhetjk ki, hogy egy kevs szemhez adott mennyisg vizet adunk, megfzzk, s meghatrozzuk a duzzads sorn felvett mennyisget. A fzs utn gipszet kevernk hozz, amg teljesen szraz, perg nem lesz. Ekkor zrt ednyben sterilizljuk (120 Co, 1.2 atm.), majd steril krlmnyek kztt beoltjuk. Ennek egyik mdja, az elzetesen tszvetett faplcval trtn olts. A mdszer elnye, hogy a faplca tszvetse sorn felgyorsul a gomba enzimeinek termeldse s a szemcsra tszvetse is gyorsabb lesz.

A beoltott csrt 22-24 Co -on tartjuk mindaddig, mg teljesen t nem szvdik. A teljes tszvds flidejnl a trolednyt alaposan trzzuk. A tli flke szemcsra tszvetsi ideje idelis krlmnyek kztt 14-18 nap. Ez az id a beoltsi arnytl is fgg, ez az tszvetsi id 1 plca/ 5 liter szem arnyra rvnyes. A csra beolthat mr tszvetett szemmel, vagy folydkkultrval is, ilyenkor az 1dl/5 liter arnyt hasznljuk. A szemcsra akkor kszlt el, amikor a miclium kifut, s sszefgg, fehr bevonatot kpez az edny fala mellett. Ettl kezdve a csrt felhasznlsig 4-6 Co -on tartjuk, az elregeds lasstsra. A szemcsra gy 1-2 hnapig is eltarthat.

Lnyegesen drgbb, de kvl csra alapanyag a kles, az rpa s a rozs melyekbl a fenti mdszerrel eredmnyesen llthatunk el szemcsrt. A klescsra aprbb szem, gy jval kevesebbet kell belle tovbbi oltsra, pldul a szem felszaportsra, vagy alapanyag becsrzsra elhasznlni.

Minsgi kvetelmnyek

A gabonaszem felletn a trols sorn egyre tbb a szennyezds - elssorban a penszgombk kitart kpletei veszlyforrsok - ezrt hasznljunk lgszraz, friss, tiszta szemet. A termesztzskot, szrket csak egyszer hasznljuk. A steril szem a legknnyeben fertzd alapanyag, ezrt az oltst vgezzk steril flkben, vagy szrt leveg ramban.

2. tszvets

A letermeszt szubsztrt (alapanyag) beoltsra steril technolgiknl 10% szemcsrt alkalmaznak, ami lnyegesen magasabb arny, mint pldul a csiperke termesztsnl megszokott 0.8-1 %. Ezt a magas becsrzsi arnyt elssorban az indokolja, hogy a steril alapanyag rzkenyebb, hajlamosabb a fertzdsre, mint pldul a stabil kiegyenslyozott mikroflrj csiperke komposzt. A nagyobb mennyisg csra gyorsabban indul meg, s nem ad eslyt a fertzsi forrsoknak, a klnbz penszeknek. A csrakltsg ugyan jelentsebb, de a klnleges gombk piaci ra is kedvezbb, akr 4-5-szrse a csiperke rnak. A becsrzsi arnyt annak fggvnyben lehet cskkenteni, hogy milyen gyors az tszvds, ami szmos paramtertl fgg. Az ltalunk javasolt alapanyagokon s termesztsi felttelek kztt az tszvetsi sebessgek: tli flke > sngomba > pecstviaszgomba.

A tli flke idelis tszvetsi hmrsklete 22-25 Co, alacsonyabb hmrskletet csak termre fordtskor ignyel. A szksges pratartalom 60-70% rH (relative humidity=relatv pratartalom). Mivel az tszvets zrt letermeszt zskban folyik, a pratartalomra nincs a termesztnek befolysa, az elssorban a szellzs mrtktl, s az alapanyag eredeti nedvessgtartalmtl fgg. Az tszvets sorn nincs szksg megvilgtsra, st, teljes sttben tszvetve a ksbb eltr termtestek vilgosabb sznek lesznek. A termtestek szne s rostossga sszefgg, a sttebb szn gombk tnkje szvsabb anyag. A tli flkt legtbbre becsl japnok (enokitake) elnyben rszestik a vilgos szn, nyurgult, puhbb tnk vltozatokat, a hazai fogyasztk is a kevsb rostos tnk gombt fogyasztjk szvesen.

Minsgi kvetelmnyek

Az tszvet helyisget rendszeresen tiszttsuk, ferttlentsk. Az elfertzdtt zskokat haladktalanul tvoltsuk el az tszvet helyisgbl. A jl tsztt blokk egysges, fehr szn, rugalmas.

3. Letermeszts

A termtest kezdemnyek (primordiumok) kialakulsa gyakran mr a zrt letermeszt zskokban megindul. Termesztsi, szedsi szempontbl elnytelen, ha termtestek nem csak a felsznen, hanem a zsk belsejben, annak fala mellett is kpzdnek. Ezrt a termre fordts 3 fontos elemt clszer egyidben ltrehozni. Ezek: irnytott megvilgts (lehetleg csak fellrl), megemelt oxignellts, cskkentett hmrsklet (15-16 Co). A pratartalom 60-70% rH. Magasabb pratartalom s gyenge lgcsere mellett hajlamos a baktrium okozta foltosodsra, majd zldpensz fertzsre. Az tszvdtt zskokat gy clszer megnyitni, hogy a szubsztrt felett 5-10 cm. magassgig megtartjuk a flit. A teljes fels oldaln megnyitott blokkokon rvidebb tnk gombk fejldnek, de a fertzds veszlye is kisebb. Eljrhatunk a laskatermesztsben megszokott mdon is: az eredeti lgznylst lezrjuk, s a blokkon 2 nylst (kb. 0,5 cm tmr) vgunk alapanyag literenknt. Ilyenkor a tli flke csokrosan terem, s kevsb fertzdik.
2-3 ternhullmot hoz, a termhullmok kztt a nvekeds lell, ilyenkor fertzdik leginkbb. Kt hullm kztt nincs szksg nedvestsre, a csak fell nyitott blokkokban elegend nedvessg marad a termtestek felnevelsre. A fell megnyitott blokkok a msodik hullm utn gyorsabban kiszradnak, ilyenkor szksg szerint ferttlentszeres lvel nedvestsnk.

Minsgi kvetelmnyek

A letermeszt helyisget telepts eltt ferttlentsk, tartsuk tisztn. A termrefordtskor, szedskor keletkez hulladkot azonnal tvoltsuk el. A szellztetssel bejut leveg legyen tiszta, pormentes, ha szksges szrjk. Ha a termesztfelleten tbbfle gombt termesztnk vlasszuk el az egyes helyisgeket egymstl, elzzk meg az tszennyzst. A fertzsi forrsok a leggondosabb kezels mellett is jelen vannak, ami az egyik gomba termesztsnl httrbe szorul, egy msik gombafajnl komoly fertzdst okozhat.

4. Trols, forgalmazs

A tli flke termtestek jl trolhatk 24-48 rn t 4-10 Co - on. Llegz fliban 20 Co - on is eltarthat 1-2 napig. Magas pratartalm helyen trolva baktriumos foltosods alakulhat ki. Tvol-keleti importbl megjelent nhny grammos kiszerelsben flizva.

Minsgi kvetelmnyek

A tli flke a hazai piacon ritkn jelenik meg friss gombaknt, gy specilis fogyaszti ignyeket egyelre nem ismernk. Rvidebb tnk csokros vltozatt s az importbl szrmaz nyurgultabb formjt egyarnt kedvelik. ltalnosan megfogalmazhat igny, hogy a piacra vitt gomba legyen friss, szennyezds mentes, j illat. A kis ttelben forgalmazott import tli flke ra 4-5-szr magasabb, mint a hazai termeszts. Ez utbbi beltartalmi- s lvezeti rtkben elri az zsiai trzseket.

sszefoglal tblzat

Alapanyag gyrts

sszetevk

Forgcs,

frszpor,

Korpa
(vagy szem, vagy tp)

Kezels:
112 Co, 1,2 atm, 1 ra.

Csragyrts

sszetevk

Szem:
Bza, rpa, triticale, kles

Adalk:
Gipsz, bcsi fehr

Kezels:
Olts: steril flkben, vagy steril lgramban
sszerzs: legalbb egyszer flidben

Hmrsklet

22-24 Co

 

 

tszvets

Kezels: ferttlentett helyisgben, szrt levegben

Paramterek (T,rH, lgcsere): 22-25 Co, 60-70%. 0,5/nap

Letermeszts

Termre fordts: irnytott megvilgts (lehetleg csak fellrl), megemelt oxignellts, cskkentett hmrsklet (15-16 Co). Blokk megnyitsa fell, felhajtott szegllyel, vagy a blokkon vgott nylsokkal.

Termhullmok szma: 2-3

Paramterek (T,rH, lgcsere): 12-15 Co, 60-70%. 1/nap

A sngomba termesztse

A sngomba termesztsi technolgijt egy kutatsi projekt (GVOP-3.3.3-05/2.-2006-01-0097/3.0) keretben dolgoztuk ki. Termesztshez Magyarorszgon nem gyrtanak zemi mretekben alapanyagot, az alapanyag gyrts feltteleinek kialaktsa folyamatban van, megjelense 1-2 v mlva vrhat a hazai piacon. Ezrt a gomba termesztst egyelre azoknak ajnljuk, akik steril technolgival is rendelkeznek.

1. Alapanyag gyrts

A sngomba jl nvekszik cellulz tartalm hulladkokon, a j minsg kemnyfa frszpor s forgcs a legklnbzbb arnyokban alkalmazhat. A forgcs minimlis arnya 1/5 rsz, ami az alapanyag laztshoz, a j oxign elltshoz elengedhetetlen. Egysges alapanyagknt jl bevlt a kukoricacsutka rlemny, melynek szemcsemrete legalbb 4-5 mm. Mindkt alapanyag nitrognben szegny, ezrt a keverkhez magas nitrogn tartalm adalkot (dst) kell adni legalbb 5-10 % mrtkben. Dstknt jl bevlt a bza - s zabkorpa, valamint zab tartalm tpok.

Az alapanyaghoz sterilizls eltt tiszta csapvzet adunk gy, hogy a vgs nedvessg tartalom elrje a 60%-ot. Pldul 10 kg alapanyaghoz 10 liter vzre van szksg. Valjban 15 liter lenne a szmtott vzmennyisg, de a frszpor s forgcs sajt nedvessgtartalmval is szmolnunk kell. A nedvests fontos rsze az alapanyag ellltsnak: az alapanyagbl nem vlhat ki vz az lls sorn, mert ez rontja a nvekeds feltteleit, s fertzds forrsa is. A jl nedvestett alapanyagban kzzel nem rezhet a folykony vz, llaga nedves s morzsalkony. Az idelis nedvestst minden alapanyagra ksrletezssel kell meghatrozni.

Az alapanyagot ezutn zskokba osztjuk szt, melyeket lezrs utn sterilizlsnak vetnk al.

A sterilizls nem sz szerint rtend, helyesebb csraszm cskkentsrl beszlni, mert mg az intenzv hkezelst is tlli a sprk egy rsze. A sterilizls ajnlott felttelei: 112 Co, 1,2 atm, 1 ra. A kezels idtartama a zskok elhelyezstl fgg: a zsfoltan rakott zskok kzt nem ramlik kielgten a gz s a meleg leveg, ezrt azok belsejben nem rjk el a kvnt hfokot. Az idelis idtartamot ksrletezssel kell meghatrozni.

2. Csragyrts

Sngomba csrt Magyarorszgon Szili Istvn csragyrt s Klmn Gbor termeszt llt el, ezen fell a fenti projekt keretben ksrleti mennyisgben az ELTE Nvnylettani s Molekulris Nvnybiolgia Tanszken termeltek meg.

A sngomba szemcsra alapanyaga friss, szraz, tiszta bzaszem, melyhez kmrt mennyisg vizet adunk, majd 50-60 Co-on megfzzk. Mivel a szemek vztartalma eltr, a szksges mennyisg vizet gy mrhetjk ki, hogy egy kevs szemre adott mennyisg vizet adunk, megfzzk, s meghatrozzuk a duzzads sorn felvett mennyisget. A fzs utn gipszet kevernk hozz, amg teljesen szraz, perg nem lesz. Ekkor zrt ednyben sterilizljuk (120 Co, 1.2 atm.), majd steril krlmnyek kztt beoltjuk. Ennek egyik mdja, az elzetesen tszvetett faplcval trtn olts. A mdszer elnye, hogy a faplca tszvetse sorn felgyorsul a gomba enzimeinek termeldse s a szem teljes tszvdse is hamarabb lezajlik.

A beoltott csrt 22-26 Co -on tartjuk mindaddig, mg teljesen t nem szvdik. A teljes tszvds flidejnl a trolednyt alaposan trzzuk. A sngomba szemcsra tszvetsi ideje idelis krlmnyek kztt 15-20 nap. Ez az id a beoltsi arnytl is fgg, ez az tszvetsi id 1 plca/ 5 liter szem arnyra rvnyes. A csra beolthat mr tszvetett szemmel, vagy folydkkultrval is, ilyenkor az 1dl/5 liter arnyt hasznljuk. Lnyegesen drgbb, de kvl csra alapanyag a kles s az rpa, melyekbl a fenti mdszerrel eredmnyesen llthatunk el szemcsrt. A klescsra aprbb szem, gy jval kevesebbet kell belle tovbb oltsra elhasznlni.

A sngomba hajlamos vegetatv szaportkpleteket, st termtesteket kpezni mr a szem tszvdse sorn, de az alapanyag levegvel rintkez feksznn klnsen. Ezrt sem a csra, sem az alapanyag teljes tszvdse nem megy vgbe gy, ahogy ms gombknl (csiperke, laska) megszoktuk, vagyis a miclium nem fut ki, nem kpez sszefgg, fehr bevonatot. A szemcsra tszvds vgt az jelzi, amikor eltelik az tszvds szoksos ideje. Ilyenkor gyakori, hogy a szemcsra felletnek 5-10%-t mr termtestek foglaljk el. Ezek kevsb alkalmasak a becsrzsra, mint a szem maga.

3. tszvets

Az 1. pontban ellltott alapanyagot 5-10% szemcsrval oltjuk be sterilen gy, hogy a szemek bennssgesen elkeveredjenek a frszpor/forgcs eleggyel. Az olts utn az tszvets idelis hmrskletn troljuk mindaddig, mg a miclium az alapanyagot teljesen t nem jrja. Mivel a sngomba a teljes tszvds eltt mr termtesteket kpez az alapanyag felsznn, a teljes tszvdst az jelzi, amikor az alapanyag fellett elbortjk a temkpletek, s az anyag llaga rugalmas, hasonlan a csiperke zskokhoz.

4. Termeszts

Az tszvetett zskokat olyan termeszt helyisgbe visszk t, ahol a krnyezet a lehet legkisebb fertzsi veszlyt jelent, azaz tiszta, s szennyezds mentes. A termeszts sorn gombnk rintkezik a helyisg levegjvel, s br a sngomba jl ellenll mindenfle fertzsnek, clszer a terhelst minl kisebbre cskkenteni. A termrefordts abban ll, hogy a zskokon kis rst (2 kg-onknt 1-2) nyitunk, melyen t a gomba oxignhez jut, s nhny nap mlva termtesteket kpez. A zsk eredeti nylst, melyen t az tszvds sorn szrt, cskkentett mennyisg leveghz jutott, teljesen lezrjuk, s a zsk (blokk) egy ms pontjn hozunk ltre max. 1 cm tmrj nylst (nylsokat). Ezzel megakadlyozzuk a szablytalan vegetatv szaportkpletek tovbbi nvekedst.

A sngomba termtestkpzse folyamatos, a termtest nvekedse akr 2 htig is tarthat, s ekzben brmikor szedhet. A teljesen rett termtest hfehr, kompakt llag, regedst srgsbarna elsznezdse jelzi. Mivel az alapanyag csak kis rsen t rintkezik a levegvel a termhullmok kztt nincs szksg a nedvessg ptlsra. 5-6 termhullm utn az anyag felpuhul, s mr csak apr termtestek fejldnek, ekkor a blokkot cserlni kell. A termhullmok kztti nedvests steril alapanyagoknl klnsen kockzatos, ezrt a nedvest lbe mindenkpp tegynk ferttlentszert.

5. Szeds, trols, forgalmazs

A sngomba tetszets fehr sznt 4-10 Co -on trolva 2-3 napig megrzi, mskpp megsrgul. Mivel termhullmai elnyjtottak, clszer kzvetlenl a felhasznlskor szedni. Knnyen szrad, szrtmnya megrzi fehr sznt. Jelenleg kis mennyisgben klnleges tkezsi gombaknt forgalmazzk s fogyasztjk Magyarorszgon.

Minsgi kvetelmnyek

A sngomba a hazai piacon ritkn jelenik meg friss gombaknt, gy specilis fogyaszti ignyeket egyelre nem ismernk. Vadon term vltozata vdett, nem gyjthet! Forgalmazsakor ezrt igazolni kell, hogy termesztsbl szrmazik. Mivel a termtestek megjelensekor a gombt mr nem nedvestik, a termesztett sngomba vztartalma gyakran alacsonyabb a vadon termknl.
ltalnosan megfogalmazott igny, hogy a piacra vitt gomba legyen friss, szennyezds mentes, j illat. A sngombnl tovbbi specilis elvrs, hogy legyen hfehr, tmtt hs, szeletelhet. A megfelel idben szedett sngomba fehr szn, de a trols sorn is barnul, ezrt troljuk htve, llegz fliban.

sszefoglal tblzat

Alapanyag gyrts

sszetevk

Forgcs,

frszpor,

Korpa
(vagy szem, vagy tp)

Kezels:
112 Co, 1,2 atm, 1 ra.

Csragyrts

sszetevk

Szem:
Bza, rpa, triticale, kles

Adalk:
Gipsz, bcsi fehr

Kezels:
Olts: steril flkben, vagy steril lgramban
sszerzs: legalbb egyszer flidben

Hmrsklet

22-24 Co

 

 

tszvets

Kezels: ferttlentett helyisgben, szrt levegben

Paramterek (T,rH, lgcsere): 22-25 Co, 60-70%. 0,5/nap

Letermeszts

Termre fordts: irnytott megvilgts (lehetleg csak fellrl), megemelt oxignellts, cskkentett hmrsklet (15-16 Co). Blokk megnyitsa fell, felhajtott szegllyel, vagy a blokkon vgott nylsokkal.

Termhullmok szma: 2-3

Paramterek (T,rH, lgcsere): 12-15 Co, 60-70%. 1/nap

 


 

 

FÕOLDAL
CHAMPEX KFT. 2008. februr 22.
LAP TETEJE
GOMBATERMESZTÉS | LÓTENYÉSZTÉS | LIOFILIZÁLÁS | KAPCSOLAT | E-MAIL